Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy działka 650 m jest mała na dom 136m

Recommended Posts

planujemy kupno działki budowlanej o powierzchni 650 m i chcielibyśmy wybudować do o pow. 136 m z garażem czy zostanie nam ogródka czy będzie maleńki wiem że gdybyśmy zrobili z piwnicą i garażem w piwnicy zaoszczędzimy na miejscu ale jak to powiększy koszt budowy domu zakładamy 350 tys na budowę domu pod klucz czy jest to wykonalne przy wkładzie pracy własnej w niektórych pracach wykończeniowych ?

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla mnie działka 650 m jest za mała na każdy dom wolnostojący. Chyba, że układ wokół działki jest taki, że nie graniczy z każdej strony z sąsiadem, ale i tak nie zmienia to faktu, że jest po prostu mała. Trzeba przy takiej działce dobrze przyjrzeć się planowi zagospodarowania, a w szczególności liniom zabudowy, żeby za chwilę nie okazało się, że np. poszukujecie daremnie projektu domu - jamnika, bo inny się nie mieści.

my mamy dzialke 602 metry a nasz dom ma urzytku 276 metrow ,a powierzchnia podlogi to 334 metry,powierzchnia zabudowy 198metrow.

i zostalo nam dosc duzo podworeczka(mamy dom postawiony plecami na ostrej granicy) do wykorzytstania.

a co do poprzedniego postu to prosze zwroc uwage kolego na ceny dzialek w poczegolnych rejonac Polski .Moze u Ciebie metr dzialki kosztuje 50 zlotych i mozesz sobie pozwolic na kupno 2,3 a moze nawet 4 tys metrow ale nie kazdego stac na taki wydatego.a przeciez dzialka to dopiero tylko ziemia ,dom to prawdziwa skarbonka a nie grunt.

w wawie dzialki w mojej okolocy kosztuja od 300 nawet do 1000 zloty za metr wiec niech kazdy zdecyduje na co go stac.

kazdy ma swoje zdanie ale dolowanie kogos juz na starcie ze na dzialce 650 metrow nic nie da sie zrobic jest przykre.

kupujemy dzialke taka na jaka nas stac w danym momecie a nie taka jaka nam sie podoba(chodzi o wielkosc)

owszem mi tez podoba sie duza dzialka a najlepiej z kawalkeim lasu a jestem realista i kupuje to na co mam.

wiec mojm zdaniem dzialka 650 metrow jest dobra i da sie na niej postawic porzadny dom i wcale nie musi to byc piertowy wierzowiec(moj ma 1,5 pierta -czy parter z poddaszem)

pozdr grzegorz

1. plan zagospodarowania. TAm jest określone ile ma zastać powierzchni zielonej, czy jak to się nazywa. Po drugie nie wszędzie na takiej działce wolno budować

2. też mam 650m. Nie jest to bardzo mało, ale też nie dużo. Budowałam domek z poddaszem (pow. zabudowy 70m2) i bez garażu. No, brak garażu prez nietypowy kształt i... oszczędnoć. Cóż ci powiem. Co prawda lepiej, niż w bliźniaku, ale sąsiedzi trochę zaglądają w okna. Ale mało koszenia :D

Ja mam działkę około 700 metrów. Buduję domek 120 metrów p.u o pow. zabudowy 88 metrów kw. Dla mnie to wystarczy. Zostaje zachowana spokojnie określona przepisami odległość od studni, szamba i sąsaidów. W Otwocku w zasadzie już trudno kupić większe działki. Te dawno stały się łupem deweloperów. Jeśli nawet nie, to ceny tych działek dochodzą do 800 zł za metr kwadratowy, a mnie na takie działki nie stać. Podjazd i ogródek nie są oczywiście duże, ale nam zdecydowanie wystaczą. Dodam jeszcze że na moim osiedlu domów jednorodzinnych są jedynie takie działki. Niektórzy budują na takich działkach znacznie większe domy i nie wyglądają one dziwnie. Wbrew pozorom taka działka raczej jest wystarczająca do wybudowania domu jednorodzinnego i wygodnego w nim zamieszkania.

Pozdrawiam,

Hm... jak dla mnie 650m to też troszkę mało ... mam działkę 1050m , dom 10/10m + garaż przylegający 5/6m. Po bokach zostało niewiele , z przodu tyle ile trza :wink: , za to większośc zostawiłam wolnej przestrzeni z tyłu- dom zasłania drogę, można w spokoju odpocząć na tarasie... no i tu już wszystko zależy od tego czego sie oczekuje. Mi zostało miejsca dośc sporo- na kilka drzewek, na szopę ,na piskownicę, na rozłożenie dużego basenu latem lub namiotu , na skarpę przy tarasie.

Jeśli byłoby o połowę mniej miejsca to jak dla mnie troszkę za mało.

Ale wszystko zależy od indywidualnych upodobań każdego człowieka. Niektórzy nie chcą mieć większej działki własnie ze względu na koszenie trawy, na większe koszty zagospodarowania.... i ja to rozumiem :D .

My też mamy działkę 614m2 a dom prawie 200m2 użytkowej powierzchni, przy takiej wielkości ważny jest projekt domku, bardzo długo siedziałam nad projektem ( projekt indywidualny ) i kombinowałam aby jak najwięcej ogródka z tyłu zostało. Architekt urzeczywistnił moje kombinacje i powstał domek z dachem dwuspadowym na rzucie prostokąta, 13,5 x 11m maksymalnie rozciągnięty do bocznych granic ( przepisowe 4 m niestety musiało zostac ), z tyłu zostało dośc sporo miejsca...

wszystko zależy od podejścia. Moja przyjaciółka kupiła sobie dom do remontu ponad 150m2 na działce 400, ma całkiem spory ogródek i więcej by nie chciała.

ja mam dom 150m2 na działce 8ar i jak koszę trawę to mnei szlag trafia że to takie wielkie

teraz mamy działke prawie 10arów i trochę narzekam na mało miejsca w ogródku ale też... dom dwa razy większy

Dokładnie, zalezy co chcesz miec na działce. To jasne , że nie starczy Ci na przemysłową uprawę ziemników czy kukurydzy ale jeżeli potrzebujesz kawałka trawki żeby ustawic grilla i rozłozyc koc to OK. Moim zdaniem fajniej jest mieć większy dom ( w którym sie faktycznie mieszka) i nie cisnąc się w klitkach nawet kosztem działki, niz dom wielkości mieszkania za to hektary za chałupką